top of page

Jornada Recuperem els carrers, I ara què?

Jornada Recuperem els carrers, I ara què?

17 de febrer de 2019, a la Selva del Camp



El comitè de defensa de la república conjuntament amb el Col·lectiu 25 d'Abril, l'Assemblea Juvenil La Plegadora, Antifeixistes La Selva del Camp i els Diables de la Selva vam organitzar la Jornada de reflexió oberta per reflexionar sobre la situació política actual a Catalunya.


Recuperm els carrers, I ara què? Debat i reflexió centrat en els tres punts següents:

-En quin moment estem?

-On volem arribar, com a país/com a societat?

-Que hem de fer per arribar-hi??


La sessió es va iniciar amb un audiovisual sobre el cas Altsasu, els nois i noies de la població navarresa que el passat 17F ja feia 825 dies que eren a la presó. Aquest cas representa com la maquinària de l'Estat es posa en funcionament per construir un relat i criminalitzar qualsevol tipus de dissidència existent. I com la solidaritat entre les persones i l'organització popular s'activa per fer-hi front.

Familiars dels joves d'Altasasu van enviar una salutació a les participants a la Jornada, i es van vendre samarretes d'aquesta causa.

Des de la Selva, tota la força i solidaritat companyes! #AltsasukoakASKE

Joan Miro, militant de l'EI va centrar la intervenció fent palès que l'ambient de desconcert i suposat derrotisme existent ha de fer reflexionar tot el conjunt d'actors.I va plantejar les dues vies de l'independentisme per als propers anys: 1) l'anomenada dels Tres milions i que demana "enxamplar la base" de la causa independentista per assolir l'objectiu. 2) La "hiperventilada" o dels dos-cents-mil persones disposades a buscar els límits polítics del règim.


Edurne Bagué, antropòloga i membre d'Embat va iniciar la seva intervenció a principis del segle XIX, amb la construcció de l'Estat Espanyol i els límits institucionals d'aquest. Un estat, borbònic, centralista i autoritari. I com al llarg d'aquests 200 anys totes les tensions i conflictes posen en qüestió aquests límits de l'Estat que no deixa anar gens de poder.

Va reivindicar la tradició municipalista i lluitadora del catalanisme popular, llarga i extensa; al costat o enfront del catalanisme burgès i pactista, el qual sovint es vol imposar en un relat majoritari i generalista.


Bagué va plantejar com els eixos nacional i social han d'estar lligats i encaixats en la diversitat i pluralitat de les moltes realitats existents actualment. També es va referir a la gran separació actual entre els moviments socials i polítics, i les necessitats de les persones a la societat actual; en plena transformació. Un canvi de cicle on la gent no se sent representada pels partits i organitzacions "tradicionals", tampoc en molts moviments socials.


Tots dos van coincidir en què cal moure's i actuar, perquè el camí iniciat ja és de no retorn.


En acabat, vam fer sobretaula acompanyades per una fideuà bonissima. Gràcies als cuiners i a tota l'organització!






0 comentarios
bottom of page