top of page

SOBRE NOSALTRES

9136addd7c42a0666e21f8a1df51a693_400x400.jpeg

El Casal Popular la Raconera va néixer l’any 2018 amb l’objectiu de crear un espai autònom i autogestionat i una base social alternativa a la Selva del Camp.

​

La seva irrupció s’explica com a resultat de la col·laboració entre diverses persones del municipi que confluïren amb la intenció de treballar conjuntament al voltant de diverses problemàtiques socials que ens afecten com a poble.


Si bé es cert que no confluïm en cap partit polític tradicional, des de la Raconera tenim clara que la nostra manera d’enfocar el treball i la transformació social de base ha de ser mitjançant tres punts programàtics: el feminisme, l’anticapitalisme i l’ecologisme.


El feminisme perquè entenem que és l’única alternativa possible davant l’actual
situació d’opressió personal i col·lectiva que suposa el patriarcat, entenent aquest com el sistema basat en el domini de l’home sobre la dona per la qual en determina les seves condicions materials de vida i la seva subjectivitat, a més de la consecució de valors preconcebuts com a masculins per sobre de tots els altres i la discriminació per opció sexual.


L’anticapitalisme perquè assumim que qualsevol canvi o projecte que pretengui
transformar la societat només pot ser viable si posa en entredit el funcionament del sistema capitalista i les seves dinàmiques de desigualtat i perpetuació. D’aquesta manera, només amb la supressió d’aquest sistema opressor es poden construir alternatives que tinguin en compte a les persones i puguin millorar les condicions de vida de les classes populars.


L’ecologisme, entenent aquest com la lluita de defensa del territori per situar els
recursos al servei de les persones i no pas als interessos de grans empreses i
corporacions. La natura no ha de ser, en cap cas, un espai de mercadeig més dintre dels tentacles del capital, sinó que cal que entre totes vetllem pel seu desenvolupament sostenible.


Al marge d’aquestes tres punts, la Raconera també treballarà amb altres idees igual d’imprescindibles com són l’antifeixisme o l’antiracisme , a més de donar suport a qualsevol lluita que es plantegi dintre dels paràmetres del programa exposat.


El nom escollit de la Raconera no és pas fruit de l’atzar. El sindicat de la Raconera va ser com es va conèixer popularment la Societat d’Obrers i Agricultors, el primer sindicat de classe conformat per pagesos sense terra que hi hagué a la Selva del Camp. Va donar els seus primers passos el novembre de 1912 i li van donar aquest nom perquè ocupava un edifici que feia cantonada al carrer Forn d’Avall. La Raconera era una entitat de suport mutu entre els pagesos que buscaven superar les males condicions laborals i de vida, una situació provocada pels patrons i les classes dominants de l’època.


Som hereves d’aquesta antiga tradició de classe i de lluita. La Raconera vol convertir-seen la principal referència del moviment popular selvatà, un espai des d’on plantar cara ales injustícies i les opressions que patim com a persones avui en dia. A més, l’actual Casal Popular té la intenció de promoure l’activitat de totes aquelles persones,organitzacions i col·lectius que es basin en el model assembleari, així com també en facilitar que aquests col·lectius es coordinin i s’organitzin per assolir objectius comuns.


Així doncs, té el deure de promoure de manera activa que la població selvatana
s’organitzi per ella mateixa, pensi i decideixi els drets, deures i sobiranies que vol tenir actualment i en el conjunt del seu futur.


Finalment, el casal vol lluitar activament contra qualsevol discriminació ja sigui permotiu de raça procedència, llengua, classe, orientació sexual o creences. L’espai del casal estarà sempre lliure de qualsevol d’aquestes discriminacions.

bottom of page